Het programma erkenning en herstel organiseert dinsdag 20 mei (van 13.00-17.30) in het spoorwegmuseum in Utrecht een netwerkbijeenkomst voor collega’s die werken met erkenning en herstel: de bouwstenen voor een rechtvaardige aanpak van erkenning en herstel.
Korte omschrijving van de netwerkbijeenkomsten
Tijdens de netwerkbijeenkomsten wordt er gezamenlijk geleerd van en in verschillende herstel- en erkenningstrajecten, zoals de toeslagenaffaire, de aardbevingsproblematiek in Groningen, het excuus voor het slavernijverleden en de WIA. Tijdens deze bijeenkomsten staat kennisdeling centraal: deelnemers krijgen de kans om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarnaast bieden de bijeenkomsten ambtenaren meer inzicht in welke collega’s binnen het Rijk zich bezighouden met erkenning en herstel, en hoe zij elkaars expertise kunnen benutten.
Wat is de link met weet voor je wie je het doet? Naast dat erkenning en herstel staat voor een aanpak opgezet vanuit de behoefte en in gesprek met getroffenen, wordt er tijdens deze bijeenkomst ook samen met getroffenen gewerkt aan de bouwstenen voor een rechtvaardige aanpak van erkenning en herstel.
Werk jij ook met erkenning en herstel en wil je je aanmelden meld je dan onderaan deze pagina aan.
Vorige bijeenkomsten konden we helaas, door de grote interesse, niet iedereen laten deelnemen. Mocht dit het geval zijn dan nemen we zsm contact met je op.
Inhoud netwerkbijeenkomst 20 mei
Tijdens de bijeenkomst op 20 mei staat het thema ‘de bouwstenen voor een rechtvaardige aanpak van erkenning en herstel’ centraal. Tijdens de bijeenkomst zullen er enkele sprekers aanwezig zijn, namelijk:
- Bart Snels inspecteur-generaal van de inspectie belastingen, toeslagen en douane
- Georgina Kuipers co-decaan NSOB en gepromoveerd op beschadigd vertrouwen. Vertrouwenwekkend schadebeleid na door de overheid gefaciliteerde schade.
- Judith Peeters en Nicoline den Ouden van het ondersteuningsteam uithuisplaatsingen toeslagenaffaire.
Daarnaast zullen we ervaringen met elkaar uitwisselen, samenwerken aan de bouwstenen voor een erkennings-en hersteltraject en kennis delen. Centrale vragen hierbij zijn:
- Wat kunnen we leren van bestaande hersteltrajecten en praktijkervaringen?
- Welke fasen en bouwstenen heb je in een erkenning en hersteltraject?
- Welke obstakels of dilemma’s kom je tegen bij het organiseren van erkenning en herstel, en hoe ga je hiermee om?
Korte omschrijving van het programma
Het Toeslagenschandaal, de aardbevingsschade, geweld in de jeugdzorg, het slavernijverleden, institutioneel racisme, adoptie, verkeerd berekende WIA-uitkeringen, discriminatie bij het terugvorderen van uitwonendenbeurzen. Dit zijn geen ‘incidenten’, maar een patroon waarbij onrecht is aangedaan, mensen zijn gemangeld en vertrouwen is geschaad. Ook het vertrouwen in de overheid, en helemaal wanneer de overheid de veroorzaker van onrecht en leed is. De wijze hoe hiermee om te gaan kan bijdragen aan herstel van vertrouwen. Maar als dat niet goed loopt, versterkt dit juist het wantrouwen. Zie ook de adviezen van de Commissie Van Dam over de afhandeling van de Toeslagenaffaire.
De Ombudsman heeft geconstateerd: de overheid sluit niet aan bij behoeften van gedupeerden en leert niet van eerdere ervaringen. De overheid ziet hier een opgave voor zichzelf en wil hier collectief van leren.
Leren in en van erkenning en herstel is een meerjarige opgave en wordt aangestuurd door 7 DG’s. Dit programma is opgericht om te leren van en bij te dragen aan erkenning en herstel. De doelstellingen zijn:
- Het opbouwen van een steunend netwerk van experts en collega’s, dat klaar staat om lopende en toekomstige trajecten te ondersteunen;
- Inzichten halen uit eerdere hersteloperaties, zodat we betere hersteloperaties in de toekomst hebben.
- Naast rechtmatigheid, versterkte aandacht voor rechtvaardigheid. Met contact, empathie en luisteren als onderdelen van ambtelijk vakmanschap;
- Erkenning in het hart van ons werk brengen (vroeg-signalering, bijsturen, leren en toegeven van fouten) zodat we minder hoeven te herstellen en beter beleid maken;
- Geleerde lessen via gestructureerde en niet vrijblijvende feedbackloops terugkoppelen binnen de rijksoverheid. Hierdoor kan rijksbreed worden geleerd van erkenning en herstel.
Zo dragen wij bij aan goed bestuur en een vertrouwenwekkende, responsieve, lerende overheid.
|